Kilkuset wystawców prezentuje maszyny, komponenty i wyroby gotowe, prowadząc ponadto specjalistyczne szkolenia, warsztaty i pokazy innowacji z branży. Targi są dla producentów i rzemieślników unikalną okazją do wymiany doświadczeń, rozwoju technologii produkcji i pozyskania nowych rozwiązań do parku maszynowego. Impreza od lat utrzymuje wysoki poziom merytoryczny – co potwierdzają Uczestnicy, zapraszając do współpracy mistrzów cukiernictwa, piekarnictwa i lodziarstwa, a także szkoły zawodowe kształcące adeptów branży.
Targi organizowane są w nowoczesnych przestrzeniach Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach i są wyjątkową okazją do zapoznania się i skorzystania z bogatej oferty producentów i dostawców rozwiązań z całego świata.
Plan wydarzeń
Sobota
- godz. 10:45 – 11:30 – Słodkości z owadami – fanaberia czy przyszłość gastronomii?
Łukasz Jasiński: Szef kuchni w Hilton Foods Poland, doświadczenie zawodowe nabywał w prestiżowych restauracjach, m. in. Villa Verde 4* oraz Wodna Wieża, a także pod okiem mistrzów cukiernictwa, takich jak Michał Iwaniuk, Krzysztof Ilnicki czy Mathieu Dierinck. Uwielbia łączyć niecodzienne smaki i tekstury. W kuchni eksperymentuje, piecze chleby, prowadzi fermentacje i nie boi się nowych wyzwań. Podczas pokazu i degustacji na SweetTARGach przedstawi jak włączyć do kuchni, piekarni i cukierni… owady! Konkretnie – larwy mącznika i świerszcze, które już dziś uważane są za żywność przyszłości i jeden z głównych trendów w gastronomii na kolejne lata.
- godz. 11:45 – 13:00 – Owocowy ogród MONIN i unikalne pełne smaku receptury – trendy na 2023 r. dla rynku HoReCa
Mariusz Pietryka (SCM Poland): Ambasador Marki MONIN, zajmuje się szkoleniami dla kluczowych firm.
- godz. 13:15 – 14:00 – Nie tylko ciastka, czyli sztuka budowaniu marki osobistej
Sylwia Grodzka Haba (Pani Foremka): właścicielka oraz pastry chef butikowej cukierni Pani Foremka w Mysłowicach. Zajmuje się tworzeniem deserów koncepcyjnych, klasycznych monoporcji, pralin, tortów nowo-czesnych, dekoracji czekoladowych. W tworzonych przez nią kreacjach zaskakuje różnorodność tekstur i wykończeń, a tak-że wyjątkowe wyczucie smaku. Cukiernicza perfekcjonistka. Autorka publikacji “Desery koncepcyjne”. Jej talent wielokrotnie dostrzeżony był na forum międzynarodowym. Jej receptury zagościły, m.in. w SoGood Magazine oraz Pastry Revolution.
- godz. 14:15 – 15:00 – Czekolada od A-Z
Łukasz Parzymski (Master Martini) – mistrz cukiernictwa, technolog i wykładowca w Centrum Kreacji Master Martini, Lodziarski Mistrz Polski 2017, Reprezentant Polski Tea-mu na Coppa del Mondo Gelateria 2018.
Sebastian Szmyd (Master Martini) – mistrz cukiernictwa, odznaczony przez Związek Rzemiosła Polskiego Honorową Odznaką Rzemiosła. Główny technolog i wykładowca w Centrum Kreacji Master Martini. Trener Reprezentacji Polski w Mistrzostwach Świata w Mediolanie 2015 r. oraz w Mistrzostwach w Rimini Coppa del Mondo 2018 r. Wielokrotnie uczestniczył w konkursach i mistrzostwach na terenie Polski i poza granicami kraju. Laureat wielu nagród na mistrzostwach Polski oraz Mistrzostwach Świata w Barcelonie w 1998 i Brnie 1999 roku. Juror wielu mistrzostw i konkursów.
- godz. 15:00 – 16:00 – Projektowanie lodów autorskich na żywo z elementami gry fantasy. Rewolucja w bilansowaniu. Sztuczna inteligencja
Aleksander Pitura: Wcześniej twórca start-upów w branży IT. Z gastronomią związany od 2017 roku jako właściciel Pijalni Czekolady Royal Berry. Od 2018 roku wytwórca lodów autorskich sprzedawanych pod marką Royal Berry. W 2019 roku rozpoczął równoległy projekt aplikacji do projektowania lodów receptury.net opartej o sieci neuronowe. Po premierze w 2021 roku aplikacja z miejsca stała się hitem w Polsce i na świecie. Równolegle został zaprezentowany autorski wynalazek GelatoGrip.com (w Polsce chwytak.net) do wyjmowania kuwet lodowych typu pozzetti, który ułatwia codzienną pracę w lodziarni. Obecnie właściciel marki skupia się na rozwoju aplikacji, badaniach, szkoleniach lodowych i opracowywaniu receptur lodowych na zlecenie lodziarni.
Debaty:
- godz. 10:15 – 11:00 Finanse w branży cukierniczej – jak kontrolować straty i koszty prowadzenia firmy dzięki technologii
- godz. 11:00 – 11:45 Technologie w branży cukierni i kawiarni jako obniżenie kosztów i magnes na nowych gości
- godz. 12:00 – 14:00 Debata „Wspólnie o rzemiośle”
Niedziele
- godz. 10.00 – 17.00 – II Mistrzostwa na Pralinę – Polskie smaki
Jurorzy:
Michał Iwaniuk, Daria Marszałek, Kamil Toczek, Agnieszka Woźniak, Maria Zaleska, Maciej Wiśniewski, Maciej-Majzon Wójtowicz
Poniedziałek
- godz. 10:30 – 11:15 – Apetyczne ujęcie – jak fotografować żywność, by przyciągała klientów od pierwszego wejrzenia
Katarzyna Fiszer (Food&Light): właścicielka firmy Food&Light – fotografka kulinarna i stylistka. Pomaga branży spożywczej i wydawniczej, oferując sugestywne i apetyczne, stylizowane fotografie żywności do reklamy, kampanii w mediach społecznościowych, na strony internetowe lub do artykułów i książek o tematyce kulinarnej. Współautorka “Gdańskiej książki kucharskiej”, w której odwzorowane zostały tradycyjne dania i desery z XIX w.
- godz. 11:30 – 12:15 – Praliny z Martini Cioccolato
Łukasz Parzymski, Sebastian Szmyd (Master Martin) - godz. 12:30 – 13:00 Szanuj zieleń! – czyli słodkości i wypieki wege oraz w stylu zero waste
Agnieszka Jasińska (Kulinarne nawigacje): kulinarna agentka do zadań specjalnych, która swoją pasję rozwija od wielu lat. Kucharz i trener w gastronomii. Uczy zawodowców oraz amatorów jak gotować inaczej i ciekawiej. Finalistka Hell`s Kitchen Polska. Skończyła międzynarodowe kursy kulinarny m.in. we Włoszech w ICI (Italina Culinary Institute) oraz liczne kursy w Polsce. Prowadzi warsztaty kulinarne oraz pokazy gotowania na terenie całej Polski. Zajmuje się fotografią kulinarną i współpracuje z magazynami o tematyce kulinarno-podróżniczej. Wydała samodzielnie swoją autorską książkę „Kulinarne Nawigacje – wegetariańska kuchnia domowa”. Prowadzi swój autorski kanał na YouTube. Szkoleniowiec w Akademii Inspiracji Makro.
Ekspozycja targowa czynna w dniach:
- 18.03.2023 w godzinach od 10:00 do 17:00
- 19.03.2023 w godzinach od 10:00 do 17:00
- 20.03.2023 w godzinach od 10:00 do 16:00
Dzieci do lat 8, tylko pod opieką osoby dorosłej: wstęp bezpłatny
Data:
sobota, 18.03.2023 - poniedziałek, 20.03.2023
Godzina 10:00
Wykonawca / Organizator:
fairexpo
Lokalizacja:
Międzynarodowe Centrum Kongresowe (MCK)
Plac Sławika i Antalla 1
40-163 Katowice
Bilety:
Bilety od - 20 PLN